Stezzano / 05.03.2018

Wyniki roczne Brembo za 2017 r.

Brembo

Wyniki w porównaniu z rokiem 2016:

• Przychody wzrosły o 8,1% do 2.463,6 mln euro (+9.0% według podobnego kursu wymiany)
  • Dobre wyniki rentowności: EBITDA +8,2% do 480,0 mln euro; EBIT 5,7% do 346,3 mln euro
  • Zysk netto wzrósł o 9,5% do 263,4 mln euro
  • Nowe inwestycje wyniosły 356,2 mln euro
  • Zadłużenie netto na poziomie 218,6 mln euro
  • Propozycja wypłaty dywidend zwykłych w wysokości 0,22 euro za akcję

Prezes (Chairman), Alberto Bombassei, stwierdził: W 2017 roku Brembo wyraźnie zademonstrowało swą umiejętność do szybkiego wykorzystania nowych inwestycji strategicznych w krajach identyfikowanych jako priorytetowe w dążeniu do stałego wzrostu i rozwoju produktów we współpracy z naszymi klientami. W tym samym czasie, kontynuowano ciągłą innowacyjność istniejących zakładów i procesów, a nasze portfolio produktowe rozszerzyło się, napędzane przez stałą koncentrację na nowatorskich badaniach i ich rzeczywistym zastosowaniu w materiałach i układach hamulcowych, które są w stanie sprostać – a często i przewidzieć – potrzeby rynku motoryzacyjnego pośród szybkiej transformacji. Wierzę także, że wreszcie teraz– sądząc po długiej serii pozytywnych znaków, które sukcesywnie pojawiały się w trakcie roku sprawozdawczego –możliwe jest rozważenie wznowienia wzrostu na rynkach południowoamerykańskich, na których działa Brembo, aby osiągnąć większą stabilność.

Wiceprezes (Executive Deputy Chairman), Matteo Tiraboschi, powiedział: Uważam, że szczególnie ważne jest zwrócenie uwagi na bardzo pozytywne wyniki Brembo, także w świetle znacznych inwestycji, które w 2017 roku osiągnęły rekordowy poziom wszechczasów. Grupa przewiduje, że w 2018 roku sfinalizowany zostanie nowy cykl inwestycji, w szczególności ukończenie zakładów zainicjowanych w Meksyku, Polsce i Chinach, które sukcesywnie będą nabierać mocy operacyjnych wraz z upływem roku. To kolejny dowód solidności naszej podstawowej działalności. Jesteśmy także zadowoleni z dalszej redukcji pozycji finansowej netto w porównaniu ze stanem z 30 września 2017 roku, pomimo znacznych inwestycji. Jest to potwierdzenie zdolności Grupy do samofinansowania.

Jacek Skolimowski

Account Manager CEEU